ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte de romanţe şi cîntece de Mihai Dascăl a fost lansată la Chișinău

18:14 | 14.07.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. O carte intitulată „Un mănunchi de trăiri românești/A bunch of Romanian feelings: Romanțe și cîntece/Romances and songs” de muzicianul Mihai Dascăl, originar din R. Moldova, stabilit de mai mulţi ani în oraşul New-York, Statele Unite ale Americii, a fost lansată astăzi la Biblioteca Naţională, informează MOLDPRES.

Volumul este o ediţie bilingvă (româno-engleză) şi cuprinde romanţe şi cîntece scrise de autor pe versurile poeţilor Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Octavian Goga, George Coşbuc, Dumitru Matcovschi ş.a., precum şi pe cele proprii.

Solicitat de MOLDPRES, Mihai Dascăl, fost solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Fluieraş”, a menţionat că dorul de casă, care l-a stăpînit întotdeauna, l-a făcut să se întoarcă la baştină prin acest florilegiu de cîntece româneşti.

Dirijorul Serghei Ciuhrii, Artist al Poporului, a afirmat că Mihai Dascăl era un foarte bun contrabasist în orchestra „Fluieraş”. „Aceste romanţe s-au născut din dragostea lui faţă de cultura şi spiritualitatea românească, precum şi din dorul de ţară, care l-a însoţit pretutindeni. Este greu pentru un instrumentist să scrie romanţe, însă lui Mihai Dascăl i-a reuşit”, a accentuat Serghei Ciuhrii.

Potrivit dirijorului Gheorghe Şevcişin, Artist al Poporului, cartea „Un mănunchi de trăiri românești” este o filă nouă în dezvoltarea romanţei. „Felicit autorul acestei cărţi pentru performanţa pe care a demonstrat-o. Mă bucur că şi la New-York se scriu romanţe româneşti, că şi acolo sînt oameni care tînjesc de dorul muzicii noastre”, a subliniat Gheorghe Şevcişin.

Pe marginea volumului s-au mai pronunţat coregraful Pavel Popa, maestru în artă, cercetător la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, profesorii Andrei Crijanovschi şi Gheorghe Nicolaescu, dirijorul Orchestrei „Mugurel”, Ion Dascăl, Artist al Poporului, Maria Coţ, soţia autorului ş.a., iar cîntăreaţa Rodica Buhnă a interpretat cîteva romanţe.

Mihai Dascăl s-a născut la 5 septembrie 1938 în satul Taraclia, judeţul Tighina, astăzi raionul Căuşeni. De mic copil, rămîne fără mamă şi tată, fiind crescut şi educat prin orfelinate. În 1967, a absolvit Şcoala de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău. A lucrat în Orchestra de muzică populară „Fluieraş”, la Circul ambulant din Moscova, teatrele de operetă din Piatigorsk şi Volgograd, orchestrele simfonice din oraşele Kislovodsk şi Yalta, în ansambluri de muzică, la diverse restaurante din Chişinău, Ansamblul de Muzică al Ministerului Culturii ş.a. În 1980 a emigrat în Italia, iar din 1981 este stabilit la New-York, SUA.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17005507

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!