ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Irak: Peste un milion de persoane au fugit din Mosul, dintre care 825.000 sînt încă strămutate

19:01 | 14.07.2017 Categorie: Externe

Bagdad, 14 iul. /MOLDPRES/. Peste un milion de persoane au fugit din orașul irakian Mosul de la începutul luptelor în octombrie și mai mult de 825.000 încă nu s-au întors acasă, a anunțat vineri, la Geneva, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), citată de AFP, AGERPRES și MOLDPRES.

Pînă "la 13 iulie, un total de 1.048.044 de persoane (174.674 de familii)" au fugit din părțile de est și de vest ale orașului Mosul, a precizat OIM într-un comunicat, adăugînd că "printre ele, peste 825.000 (137.000 de familii) erau încă strămutate".

"Potrivit colegilor noștri care operează la Mosul, ieri a fost ziua cînd totalul (persoanelor) strămutate din cauza activităților din estul și vestul orașului a depășit un milion — toate cifrele fiind cumulate — de la ofensiva lansată în octombrie pentru a recuceri Mosulul" de la gruparea Stat Islamic, a confirmat purtătorul de cuvînt al OIM într-un briefing de presă.

În 2014, orașul Mosul, situat pe malul fluviului Tigru, în nordul Irakului, număra aproximativ două milioane de locuitori.

După mai multe luni de lupte grele, autoritățile irakiene au anunțat luni victoria împotriva jihadiștilor grupării Stat Islamic care controlau Mosul din iunie 2014, dar fiind aproape imposibil accesul în centrul vechi, unde continuau operațiunile de deminare.

În ciuda acestui fapt, locuitorii alungați de lupte încearcă să treacă barajele pentru a se întoarce la locuințele lor.

(Editor L. Alcază)