ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Turcia a fost instituită o sărbătoare nouă ”Ziua Democrației și Unității Naționale”

10:48 | 15.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. Autorităţile din Turcia au instituit o nouă sărbătoare oficială ”Ziua Democrației și Unității Naționale”. Evenimentul va fi marcat anual pe 15 iulie şi vine să “cinstească memoria cetăţenilor turci care au murit apărînd democraţia în timpul tentativei de lovitură de stat din noaptea de 15 iulie 2016”, comunică MOLDPRES cu referire la un comunicat de presă difuzat de Ambasada Turciei la Chișinău.

Cu ocazia noii sărbători instituite, premierul Republicii Turcia, Binali Yildirim, a oferit un interviu pentru presa internațională. 

Oficialul a menționat că sărbătoarea “este prima aniversare a marii victorii a democraţiei”.

„A trecut un an de la data înfrîngerii de către Turcia a celui mai sîngeros atac terorist din istoria sa. În acest an Turcia şi-a demonstrat rezistenţa şi capacitatea de recuperare. În noaptea de 15 iulie 2016, am înfruntat un adevărat atac împotriva statului, am ţinut piept unor criminali care au bombardat Parlamentul şi au făcut una cu pămîntul sediul unităţilor de poliţie cu destinaţie specială. Ei au tras focuri de arme în civili şi au făcut 250 de victime, alţi 2000 de turci fiind răniţi. Însă făcînd o retrospectivă a acelor evenimente, constatăm curajul şi hotărîrea poporului turc. Cetăţenii noştri au ieşit în stradă împotriva puciştilor, iar televiziunile au continuat difuzarea ştirilor în pofida ameninţărilor şi presiunii. Poporul turc a devenit un tot întreg. Naţiunea turcă a demonstrat că îşi apără şi îşi va apăra democraţia”, a spus Yildirim.

Şeful Executivului turc a declarat că după evenimentul din 16 iulie 2016 conducerea Turciei a căpătat o nouă legitimitate, cea a democraţiei susţinute.

“Cu conştiinţa împăcată am trecut această încercare grea a democraţiei. Poporul turc a demonstrat întregii lumi că democrația este un fenomen ce nu se cucerește ușor dar merită să-ți sacrifici viața în numele lui. Primul lucru pe care trebuie să-l asigurăm este luarea tuturor măsurilor ca repetarea unei provocări de acest fel să fie exclusă. Noi depunem eforturi ca să asigurăm derularea acestui proces dificil în limitele ordinei constituționale. A fost țintită democrația turcă, dar ea a învins”, a opinat oficialul.

Binali Yildirim a specificat şi o serie de detalii despre organizaţia care a atacat instituţiile şi conducerea statului turc. ”Dovezile pe care le posedăm arată următoarele: ne confruntăm cu o structură condusă de Fetullah Gülen, care a creat un sistem de credinţă pervertit şi ezoteric. Şcolile şi căminele acestei organizaţii au funcţionat ca centre de recrutare a militanţilor. Membrii organizaţiei educaţi în aceste instituţii s-au infiltrat în organele de stat şi au organizat puciul”, a conchis premierul.

În noaptea de 15 iulie 2016, Turcia s-a confruntat cu o tentativă de lovitură de stat soldată cu 250 de morţi şi 2000 de răniţi. Atunci mii de cetăţeni au ieşit în stradă pentru a preveni ocuparea structurilor de stat.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img17005514

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!