ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea bugetului apărării SUA va prevedea sume mai mari și înființarea Corpului Spațial

12:00 | 15.07.2017 Categorie: Externe

Washington, 15 iul. /MOLDPRES/. Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite a adoptat vineri o lege a bugetului apărării care prevede creșteri importante ale sumelor alocate și înființarea Corpului Spațial, informează Reuters, citat de AGERPRES și MOLDPRES. Cheltuielile cu apărarea antirachetă ar urma să fie mai mari cu 25%.

Sprijinită și de congresmeni din minoritatea democrată, legea permite Departamentului Apărării să cheltuiască 696 de miliarde de dolari, față de 619 miliarde anul trecut și peste limita cheltuielilor guvernamentale stabilită prin lege în 2011. Aceasta este însă doar una din problemele care trebuie depășite înainte de votul în Senat și promulgarea formei definitive a legii de către președintele Donald Trump.

Administrația republicană, inclusiv secretarul apărării, Jim Mattis, se opune înființării Corpului Spațial, decisă de Camera Reprezentanților, la presiunea unor congresmeni îngrijorați de activitățile în spațiu ale Rusiei și Chinei.

Președintele Trump dorește creșterea cheltuielilor militare pe seama tăierilor din alte capitole ale bugetului. Un sprijin în acest sens va fi necesar și în Senat din partea democraților, deși aceștia sînt minoritari în ambele camere ale Congresului. Legislația adoptată de Camera Reprezentanților și cea care va trece de Senat vor trebui armonizate înainte de promulgare.

În cursul dezbaterilor în Camera Reprezentanților, a fost respins un amendament propus de republicani care ar fi pus capăt politicii Pentagonului de a asigura tratament chirurgical de schimbare a sexului pentru militarii transsexuali aflați în serviciul activ. Un alt amendament, tot al republicanilor, la care s-a renunțat în cele din urmă, ar fi împiedicat Departamentul Apărării să implementeze politici împotriva modificărilor climatice și pentru promovarea energiei din surse ecologice.

(Editor L. Alcază)