ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Coreea de Nord ar putea avea mai mult plutoniu decît se estimează

12:57 | 15.07.2017 Categorie: Externe

Phenian, 15 iul. /MOLDPRES/. Noi imagini cu principalul complex nuclear din Coreea de Nord arată că Phenianul pare să fi produs pentru programul său de armament mai mult plutoniu decît se estima pînă acum, relatează site-ul ''38 North'', în contextul în care ambițiile militare ale regimului comunist amplifică tensiunea în regiune, comunică AGERPRES și MOLDPRES cu referire la AFP.

Acest site, care este specializat în Coreea de Nord și care aparține de Universitatea Johns Hopkins din Washington, a relatat vineri că imagini termice de la centrul nuclear Yongbyon lasă de înțeles că Phenianul a retratat bare de combustibil de cel puțin două ori, în septembrie 2016 și în iunie 2017.

"Aparent au avut loc cel puțin două campanii nedeclarate de retratare pentru a produce o cantitate nedeterminată de plutoniu, ce ar putea spori rezervele de arme nucleare ale Coreii de Nord", conform ''38 North''.

Coreea de Nord a dezactivat reactorul Yongbyon în 2007 în cadrul unui acord de dezarmare pentru ajutor umanitar. Însă Phenianul a început lucrări de renovare a complexului după cel de-al treilea său test nuclear în 2013.

O creștere a activității termice a fost de asemenea dezvăluită în uzina de îmbogățire a uraniului la acest complex, însă fără să se poată stabili cauza. Cercetătorii estimează de asemenea că acest centru nu ar produce tritium, una din componentele cheie pentru fabricarea de bombe termonucleare.

De la venirea la putere a lui Kim Jong-Un la sfîrșitul lui 2011, Coreea de Nord și-a accelerat considerabil dezvoltarea programelor sale nucleare și balistice, interzise totuși de comunitatea internațională.

Coreea de Nord a realizat cinci teste nucleare din 2006, dintre care două din ianuarie 2016, iar la sfîrșitul lunii iulie a testat, în premieră, o rachetă intercontinentală.

(Editor L. Alcază)