ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tony Blair susține că liderii UE ar fi dispuși la un compromis cu Marea Britanie privind libertatea de mișcare

13:07 | 15.07.2017 Categorie: Externe

Londra, 15 iul. /MOLDPRES/. Liderii Uniunii Europene sînt dispuși să schimbe regulile blocului comunitar privind libertatea de mișcare pentru lucrători, deschizînd o oportunitate pentru Marea Britanie de a evita un ''Brexit dur'' care ar aduce mari daune, a declarat sîmbătă fostul premier britanic Tony Blair, potrivit Reuters, citat de AGERPRES și MOLDPRES.

Alegerea președintelui francez Emmanuel Macron a pus pe masa discuțiilor reforma UE, ceea ce înseamnă că Marea Britanie și blocul comunitar s-ar putea "întîlni la mijloc" în găsirea unui acord care să mențină Londra în interiorul celei mai mari zone comerciale din lume, a afirmat Blair.

"Liderii europeni — bineînțeles, din discuțiile mele — sînt dispuși să ia în considerare schimbări pentru a se pune în acord cu Marea Britanie, inclusiv în privința libertății de mișcare", a subliniat fostul premier laburist într-un articol publicat de Institute for Global Change.

"Opoziția la libertatea de mișcare a persoanelor, odată depășită, e mult mai nuanțată. Francezii și germanii împărtășesc unele dintre îngrijorările britanicilor, în special în privința imigrației, și ar face un compromis în legătură cu libertatea de mișcare", a adăugat el.

Comentariile lui Blair sînt în contradicție cu poziția de negociere a UE, care subliniază că nu se pot alege beneficiile apartenenței la piața unică a UE fără să se accepte libertatea de mișcare a lucrătorilor din UE.

Blair a deplîns faptul că atît Partidul Conservator al premierului Theresa May, cît și Partidul Laburist de opoziție și-au setat pozițiile pe ieșirea din piața unică, fără a explora alternative.

"Date fiind miza și ceea ce descoperim zilnic despre costurile Brexit-ului, cum poate fi corect să se elimine deliberat din discuție opțiunea unui compromis între Marea Britanie și UE, astfel încît Marea Britanie să rămînă în cadrul unei Europe reformate?", a spus el.

Tony Blair a fost prim-ministru timp de zece ani, încheindu-și mandatele în 2007. El și-a dorit să ducă Marea Britanie în zona euro și era de părere că Londra ar trebui să fie unul din liderii din UE, nu să se retragă din blocul comunitar.

(Editor L. Alcază)