ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile turce au ordonat plasarea în detenție a 127 de persoane în cadrul represiunii după tentativa de puci eșuată

12:40 | 17.07.2017 Categorie: Externe

Ankara, 17 iul. /MOLDPRES/. Autoritățile turce au ordonat plasarea în detenție a 127 de persoane suspectate că ar fi avut legătură cu tentativa de puci eșuată din 2016, transmite luni Reuters, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Într-o știre difuzată duminică seara, agenția turcă de presă Anadolu, preluată de Reuters, afirmă că 115 suspecți, inclusiv oameni de afaceri, moașe și jurnaliști, au fost reținuți pînă în prezent în cadrul unor operațiuni care au avut loc în provincia Tekirdag. Restul suspecților sînt căutați de poliție.

Se crede că suspecții ar fi utilizatori ai aplicației de mesagerie criptată ByLock, despre care guvernul turc afirmă că a fost folosită de către rețeaua clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și pe care Ankara îl face responsabil de orchestrarea tentativei de puci. Gulen a dezmințit orice implicare a sa în tentativa de lovitură de stat militară.

După puci, circa 150.000 de persoane au fost demise sau suspendate din funcție în sistemul public și în sectorul privat și peste 50.000 au fost reținute pentru presupuse legături cu puciștii. Măsurile i-au alarmat pe aliații occidentali ai Turciei și organizațiile pentru drepturile omului, care spun că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se folosește de tentativa de puci ca pretext pentru a combate disidența.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17005540

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!