ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurat punctul comun moldo-ucrainean la frontiera Cuciurgan-Pervomaisc

18:55 | 17.07.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Punctul comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc” a fost inaugurat astăzi de către Prim-ministrul Pavel Filip și Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, informează MOLDPRES.

Premierul Pavel Filip a specificat, în cadrul unei conferințe de presă, că postul comun va facilita traficul de mărfuri, a mijloacelor de transport şi persoanelor fizice. Totodată, oficialul s-a referit și la așa-numitele autorități din stînga Nistrului, care anterior s-au arătat nemulțumite de inaugurarea punctului comun, aflat pe teritoriul regiunii transnistrene.

„Facem o diferenţă foarte clară între aşa-numiţii lideri din regiunea transnistreană şi cetăţenii noştri care locuiesc în stînga Nistrului. De aceea, punctul comun de trecere, mai întîi de toate, vine în interesul şi confortul cetăţenilor din această regiune şi în interesul agenţilor economici. Sună bizar speculaţiile că ar avea loc o blocadă a regiunii transnistrene, însă acestea nu corespund adevărului. Dimpotrivă, exporturile în Ucraina din regiunea transnistreană, doar pe parcursul anului trecut au crescut cu 10 milioane de dolari, iar 60% din mărfurile exportate din această regiune ţintesc piaţa Uniunii Europene. Constatăm că, evenimentul de astăzi nu este pe placul unor lideri din această regiune, dar este pe placul cetăţenilor care locuiesc aici", a menționat Filip.  

La rîndul său, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că noul punct comun are scopul de lichidare a corupției, dar și de sporire a accesibilității cetățenilor. „Începînd de astăzi, vameșii din Ucraina și R. Moldova, în colaborare cu reprezentanții EUBAM, vor asigura buna funcționare a postului. Totodată, la întrevederea de azi am discutat despre extinderea altor puncte comune de frontieră moldo-ucrainene, despre mijloacele de comerț, cooperarea economică, dar și distribuirea energiei electrice din Ucraina pe teritoriul R. Moldova”, a spus Poroșenko.

Proiectul este implementat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul politicii de vecinătate vizînd modernizarea managementului integrat al frontierelor şi are la bază standardele şi cele mai bune practici europene.

Pînă în prezent au existat patru puncte comune de trecere la frontiera moldo-ucraineană: Briceni-Rosoşeni, Criva-Mămăliga, Larga-Chelmenți şi Giurgiuleşti-Reni.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17005551

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!