ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Filip şi Preşedintele Poroşenko au participat la demararea controlului comun moldo-ucrainean în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc”

08:02 | 18.07.2017 Categorie: Oficial

Chișinău, 18 iul. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, au participat ieri la demararea controlului comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc”, a relatat pentru MOLDPRES  Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

În cadrul evenimentului, Premierul a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul acordat în modernizarea managementului integrat al frontierelor, bazat pe standardele şi cele mai bune practici europene. De asemenea, Pavel Filip a remarcat perspectiva de instituire a altor puncte de trecere situate pe sectorul central/transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene. 

În cadrul declarațiilor de presă comune, Prim-ministrul a relevat condiţiile favorabile de facilitare a traficului persoanelor fizice, de mărfuri şi mijloace de transport prin organizarea controlului în comun la punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc”. „Acest punct de trecere comun, în primul rînd, vine în interesul și confortul cetățenilor din regiune, precum și în interesul agenților economici”, a declarat Premierul, menţionînd că peste 70 % din volumul total al schimburilor comerciale din regiunea transnistreană se efectuează prin acest punct de trecere a frontierei. 

Pavel Filip s-a referit și la speculaţiile politice orientate spre inducerea în eroare a opiniei publice privind intenția autorităților moldoveneşti şi a celor ucrainene de a instaura o aşa-zisă „blocadă economică” asupra regiunii transnistrene. „Noi facem o diferență foarte clară dintre așa-numiții lideri din regiunea transnistreană și cetățenii noștri care trăiesc în această regiune. Poate că evenimentul de astăzi nu este pe placul liderilor de la Tiraspol, dar este pe placul cetățenilor”, a subliniat Pavel Filip. În susținerea acestei idei, Prim-ministrul a exemplificat prin sporirea volumului exporturilor din regiunea transnistreană în Ucraina cu 10 milioane de dolari SUA timp de un an de zile. În aceeaşi perioadă de timp regiunea transnistreană a putut, de asemenea, să-şi promoveze nestingherit exporturile sale pe piaţa europeană, acestea constituind peste 60 % din volumul total al exporturilor din această regiune. 

La rîndul său, Preşedintele Petro Poroşenko a menţionat că evenimentul subliniază o dată în plus relația de prietenie dintre cele două state și a reiterat poziția fermă a Ucrainei privind respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova. De asemenea, oficialul ucrainean a relevat importanța realizării proiectelor comune concrete, apreciind buna colaborare dintre țările noastre. 

În cadrul întrevederii de ieri, şeful Executivului de la Chişinău şi Preşedintele Ucrainei au abordat şi alte chestiuni actuale de pe agenda bilaterală, inclusiv cele fixate în Foaia de parcurs privind dezvoltarea relaţiilor moldo-ucrainene, semnată între părți în februarie anul curent. Astfel, cei doi oficiali au convenit să intensifice dialogul dintre ministerele şi departamentele de profil din cele două ţări, în vederea atingerii obiectivelor stabilite, printre care demarcarea frontierei, recunoașterea proprietății Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei, implementarea regulamentului privind funcționarea barajului de la Dnestrovsk. 

La final, Premierul Pavel Filip a adresat autorităţilor ucrainene şi poporului ucrainean felicitări în legătură cu eliminarea regimului de vize cu UE. 

Controlul în comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisс este efectuat în baza Acordului interguvernamental privind organizarea controlului în comun şi a Protocolului interdepartamental. Un control similar se efectuează de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene Briceni-Rosoşenî, Criva-Mamalîga, Larga-Kelmenţî şi Giurgiuleşti-Reni.

img17005558

img17005558

img17005558

img17005558

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!