ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Angela Merkel a condamnat arestarea unor activiști pentru drepturile omului în Turcia

11:10 | 19.07.2017 Categorie: Externe

Berlin, 19 iul. /MOLDPRES/.Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a condamnat marți arestarea în Turcia a șase activiști pentru drepturile omului, printre care și un cetățean german, informează Reuters, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Cei șase sînt suspectați de apartenență la o presupusa rețea teroristă condusă de clericul Fethullah Gulen, considerat de guvernul de la Ankara vinovat pentru puciul din 15 iulie 2016. Un procuror a cerut luni instanței să prelungească arestarea lor preventivă. Directorul filialei din Turcia a organizației Amnesty International, Idil Eser, germanul Peter Steudtner și alți activiști au fost reținuți luna aceasta în timp ce participau la un seminar despre securitatea informatică, la Istanbul.

Merkel a citat cazul lor ca exemplu de situație în care persoane nevinovate sînt "prinse în angrenajul sistemului judiciar". La un eveniment sportiv fără legătură cu cazul, cancelarul și-a declarat solidaritatea cu concetățeanul său și cu ceilalți arestați și a promis că "guvernul german va face tot ce poate, la toate nivelurile, pentru a asigura eliberarea sa".

Comentariile cancelarului vor tensiona probabil și mai mult relațiile dintre Berlin și Ankara, apreciază Reuters. Agenția reamintește că în Turcia a mai fost arestat, în același context, și Deniz Yucel, corespondent al ziarului german Die Welt, acuzat de propagandă în favoarea unei organizații teroriste — cea a lui Gulen — și de incitare la violență. Yucel are dublă cetățenie, turcă și germană.

 

 

/Editor M.Cucu/

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!