ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Căştile Albastre îşi reduc contingentul din Cipru după eşecul negocierilor de reunificare

12:20 | 19.07.2017 Categorie: Externe

Nikosia, 19 iul. /MOLDPRES/.ONU îşi va reevalua prezenţa în Cipru după eşecul negocierilor asupra reunificării insulei la începutul acestei luni, a declarat marţi şefa misiunii de menţinere a păcii în insulă, Elizabeth Spehar, informează agenţia DPA, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Discuţiile de reunificare au avut loc sub egida secretarului general al ONU, Antonio Guterres, între liderii ciprioţilor turci şi ciprioţilor greci şi s-au încheiat fără un acord pe 7 iulie, risipind speranţele că acest conflict vechi de 40 de ani ar putea fi soluţionat.

Consiliul de Securitate al ONU a convenit să prelungească mandatul misiunii ONU în Cipru, cunoscută sub numele de UNFICYP, pentru şase luni de la 1 august, a anunţat emisarul chinez la ONU, Liu Jieyi, după o reuniune cu uşile închise.

Dar misiunea va fi revizuită ca parte a unei evaluări a eficacităţii forţelor ONU de menţinere a păcii, a declarat reporterilor şefa UNFICYP, Elizabeth Spehar. Mandatul UNFICYP se reînnoieşte de două ori pe an.

"Trebuie să recunoaştem că încercarea de a ajunge împreună la un acord s-a soldat cu un eşec", a spus Espen Barth Eide, consilierul special al secretarului general al ONU.

Întrebat dacă discuţiile vor continua, Eide a declarat că ONU va sta la dispoziţie dacă liderii ciprioţi decid să reia negocierile.

Unul dintre principalele puncte de dezacord a fost insistenţa Turciei de a-şi menţine forţa de ocupaţie de 35.000 de militari în partea turcă pentru încă 15 ani. Partea greacă insistă că o ţară a UE nu are nevoie de trupe străine ca o garanţie a securităţii.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!