ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

24 de persoane cu dizabilități mintale vor fi integrate în comunitate cu suportul Cehiei

12:23 | 19.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Un număr de 24 de persoane cu dizabilități mintale vor părăsi în scurt timp sistemul rezidențial și vor fi integrate în comunitate cu suportul Agenției Cehe pentru Dezvoltare. Un memorandum de colaborare între Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și agenția nominalizată a fost semnat astăzi la Chişinău, informează MOLDPRES.

Potrivit memorandumului, Agenția Cehă pentru Dezvoltare va oferi suport autorităţilor în implementarea reformei de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale. Astfel, partea cehă va contribui la implementarea proiectelor de transformare a instituțiilor rezidențiale din Brînzeni, Cocieri, Bălți și Bădiceni, va dezvolta servicii sociale de tip locuință protejată prin procurarea a patru case pentru beneficiarii instituțiilor în cauză și va instrui personalul din aceste servicii nou-create.

Documentul a fost semnat de ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș şi Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Zdeněk Krejči.

Ministrul a mulţumit părţii cehe pentru suport în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități. „O societate incluzivă înseamnă o societate în care toate persoanele au drepturi egale. Prin eforturi consolidate și acțiuni comune vom reuși să asigurăm persoanelor cu dizabilități mintale un trai independent în comunitate”, a opinat Grigoraş.

Tot în cadrul evenimentului Ambasadorul Cehiei, Zdeněk Krejči, a înmînat cheile de la prima casă procurată în urma semnării memorandumului, în care vor locui şase beneficiari ai internatului psiho-neurologic din Bădiceni.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în prezent, în instituțiile psiho-neurologice din Bădiceni și Brînzeni se află 1536 de persoane cu dizabilități mintale, iar în Casele internat din Hîncești și Orhei - 476 de persoane.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17005602

img17005602

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!