ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O comisie a demarat verificarea fraudării alegerilor din SUA

12:50 | 19.07.2017 Categorie: Externe

Washington, 19 iul. /MOLDPRES/. O comisie de la Casa Albă stabilită pentru a verifica afirmațiile președintelui Statelor Unite ale Americii Donald Trump privind fraudarea alegerilor și despre care criticii afirmă că ar putea fi un instrument de suprimare a unor drepturi de vot, are programată, miercuri, prima reuniune, relatează REUTERS, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Studiile au arătat că frauda electorală este rară în alegerile din SUA, notează sursa citată, care adaugă faptul că Trump a acuzat fără dovezi anul trecut că milioane de persoane au votat ilegal în alegerile prezidențiale din noiembrie. El a cîștigat Colegiul Electoral, care contabilizează victoriile în statele federale și determină cîștigătorul prezidențial, dar a pierdut votul popular în favoarea adversarei sale democrate, Hillary Clinton.
    
Trump l-a însărcinat pe vicepreședintele Mike Pence să conducă Comisia consultativă prezidențială privind integritatea alegerilor.

Luna trecută, a izbucnit o controversă de proporții cînd vicepreședintele acestei comisii, Kris Kobach, secretarul de stat din statul Kansas și un apărător înfocat al înăspririi legilor privind imigrația și identificarea alegătorilor, a cerut statelor informații despre alegători.
    
Datele au inclus nume, ultimele cifre ale Numărului de Securitate Socială, adrese, date de naștere, afiliere politică, condamnări și participarea la alegeri în trecut.
    
Unele state au refuzat, iar altele au anunțat că trebuie să studieze dacă pot furniza datele cerute.
    
Uniunea Americană a Libertăților Civile a dat în judecată comisia și un grup de supraveghere, Electronic Privacy Information Center, a cerut un ordin de restricționare temporară împotriva cererii lui Kobach.

Reuniunea comisiei va fi transmisă în direct pe website-ul Casei Albe începînd de la ora 11.00 (15.00 GMT).

 

 

/Editor M.Cucu/

img17005603

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!