ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salariile cadrelor didactice vor fi majorate din 1 septembrie 2017

13:40 | 19.07.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Comisia de negocieri din partea Guvernului şi a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei s-a întrunit astăzi într-o nouă şedinţă, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

Părţile au discutat despre problemele din sistemul de educaţie şi posibilităţile de depăşire a acestora. Printre principalele probleme au fost enumerate salarizarea sub nivel a pedagogilor, calitatea proastă a pregătirii cadrelor didactice, exodul pedagogilor.

Premierul a menţionat că se impune o abordare complexă a problemelor din ramură şi anume: implementarea reformei salarizării şi reformarea sectorului educaţiei, astfel încît acesta să devină unul eficient.

În urma discuţiilor, părţile au convenit asupra majorării salariilor cadrelor didactice din învăţămîntul general şi profesional-tehnic cu 11,3 %, începînd din 1 septembrie anul curent. Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea acestei creşteri salariale pentru cadrele didactice, pentru 3 luni ale anului 2017, este estimat la aproximativ 94 milioane de lei.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, cuantumul salariului lunar mediu pe economie, prognozat pentru anul curent, este de 5600 de lei.

img17005608

img17005608

img17005608

img17005608

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!