ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sistemul de formare a cadrelor în învățămîntul profesional va fi perfecționat

15:20 | 19.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi un proiect de lege privind modificarea și completarea Codului Educației  în vederea asigurării unui sistem de pregătire a cadrelor didactice pentru instituțiile de învățămînt preșcolar și primar și pentru diferite domenii ale economiei naționale în instituțiile de învățămînt profesional tehnic postsecundar, informează MOLDPRES.

Ministerul Educației notează că din 2012 în instituțiile de învățămînt mediu de specialitate nu a mai fost organizată admiterea la specialități pedagogice în baza studiilor gimnaziale. Formarea cadrelor didactice se realizează doar în instituțiile de învățămînt superior. Datele din ultimii trei ani însă demonstrează că numărul posturilor vacante de educatori și învățători este în continuă creștere. Astfel, dacă în 2015 se atesta o insuficiență de 184 educatori și 71 de învățători, apoi peste doi ani, în 2017, aceasta a crescut pînă la respectiv 437 și 203. Este în descreștere și numărul absolvenților la specialitățile menționate.

Totodată, statistica oficială arată că 12,6 la sută din numărul total de cadre didactice sînt pensionari. În învățămîntul primar și secundar general personalul didactic cu vîrsta de peste 60 de ani constituie 15,7 la sută, cu vîrsta de 50-59 de ani – 26,3 la sută, iar rata celor în vîrstă de pînă la 30 de ani este de 11,9 la sută.

Proiectul prevede modificarea în scădere a cerințelor minime de calificare pentru ocuparea funcțiilor didactice în educația timpurie și în învățămîntul primar. De asemenea, pregătirea cadrelor în programele de formare profesională tehnică postsecundară în baza studiilor gimnaziale, cu durata studiilor de 4-5 ani. Aceste programe finalizează cu susținerea obligatorie a examenului de bacalaureat profesional, pentru elevii cu studii gimnaziale și susținerea obligatorie a examenului de calificare pentru acei care au studiat în baza diplomei de bacalaureat. Lista personalului didactic auxiliar va fi completată cu o nouă funcție - asistent al  educatorului.

Proiectul de lege urmează să fie prezentat Parlamentului spre examinare.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17005612

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!