ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sistemul electoral din Moldova a fost modificat

11:17 | 20.07.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Legislativul a adoptat astăzi în lectură finală proiectul legii privind modificarea sistemului electoral. Pentru un sistem de vot mixt au votat 74 de deputaţi, comunică MOLDPRES.

Proiectul a fost examinat şi votat chiar la începutul şedinţei plenare, după ce preşedintele Comisiei parlamentare numiri şi imunităţi, Raisa Apolschi, a anunţat că documentul a fost supus anterior mai multor dezbateri publice şi a fost modificat în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

Potrivit modificărilor operate în legislaţie, circumscripțiile electorale vor fi constituite de o comisie independentă, formată din reprezentanți ai tuturor partidelor politice parlamentare și extraparlamentare, din experți demografi, geografi, reprezentanți ai mediului academic, societății civile, autorităților publice locale, ai Comisiei Electorale Centrale, minorităților naționale și ai Adunării Populare a UTA Găgăuzia.

Conform legii, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alții 50 - în baza votului uninominal. Deciziile de formare a circumscripțiilor electorale uninominale vor publicate în Monitorul Oficial cu un an înainte de alegeri. De asemenea, este stabilit că unul și același sat nu va putea face parte din circumscripții uninominale diferite.

Pentru a candida în Legislativ, concurenții electorali vor fi obligați să-și facă publice averile şi să prezinte un certificat de integritate, care va fi eliberat de Agenția Națională pentru Integritate.

În urma modificării sistemului de vot, va fi redus şi pragul electoral pînă la 8% pentru blocurile electorale formate din două şi mai multe partide.

În dimineaţa zilei de astăzi, fracţiunea Partidului Liberal a anunţat, în cadrul unui briefing, că nu va susţine votul mixt. În semn de protest, Partidul Comuniștilor a părăsit sala plenului înainte de procedura de vot.

Concomitent cu ședința în plen, în fața Parlamentului, au avut loc manifestații în susținerea și împotriva modificării sistemului electoral. Împotriva modificării sistemului de vot au protestat cîteva sute de simpatizanţi ai Partidului Acțiune și Solidaritate, ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, ai Partidului Nostru și ai Partidului Unității Naționale. Pentru susţinerea sistemului mixt au manifestat cîteva mii de persoane din capitală şi raioanele ţării. 

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază) 

img17005641

img17005641

img17005641

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!