ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a votat schimbarea sistemului electoral

12:04 | 20.07.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi, în lectură finală, proiectul de lege care stipulează schimbarea sistemului electoral. Sistemul electoral mixt a fost susținut și votat de 74 deputați, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Noile prevederi stabilesc că 50 de membri ai Parlamentului vor fi selectați prin reprezentare proporțională, iar alți 51 – prin vot uninominal în circumscripții.

Modificările prevăd formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în ”Monitorul Oficial” cu un an înainte de alegeri. Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stînga Nistrului în Parlament, urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică.

Finanțarea transparentă a candidaților și pentru integritatea acestora, se regăsește în proiect prin certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului. Amintim că în legislația națională sînt prevăzute sancțiuni, inclusiv penale, pentru fals în declarații și pentru declarații de avere și integritate incomplete. Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților pînă la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 de salarii medii, iar cele juridice – 400.

La fel, sînt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Moldovei și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient va crește cu fiecare candidat femeie ajunsă în Parlament. De asemenea, este redus în jumătate numărul de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

Amintim că, deputații au aprobat la 5 mai curent, în prima lectură, inițiativele de introducere a sistemului uninominal și mixt de vot. Potrivit procedurii legislative, cele două inițiative au fost comasate și ulterior expertizate de Comisia de la Veneția. Totodată, au fost organizate șapte dezbateri pe platformă parlamentară cu participarea a peste 100 de reprezentanți ai partidelor parlamentare și extra-parlamentare, a societății civile, experților, juriștilor și instituțiilor publice antrenate în organizarea scrutinelor. La fel, au avut loc dezbateri televizate, ședințe de analiză organizate de experți în domeniul electoral, precum și întruniri cu populația din diferite localități.

Toată informația despre procesul de elaborare și dezbatere a proiectului de lege le puteți consulta pe pagina oficială a Legislativului:

http://www.parliament.md/Actualitate/Modificareasistemuluielectoral/tabid/254/language/ro-RO/Default.aspx

img17005644

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!