ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marea Britanie și Uniunea Europeană nu s-au înțeles deocamdată în ce privește protejarea drepturilor cetățenilor expatriați

17:03 | 20.07.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 20 iul. /MOLDPRES/. Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat joi că se menține o "divergență fundamentală" în tratativele cu Marea Britanie referitor la protejarea drepturilor cetățenilor expatriați la ieșirea acesteia din Uniune. Mai sînt necesare și clarificări în ce privește reglementarea aspectelor financiare și cu privire la granița irlandeză, a adăugat Barnier, citat de agenția Reuters, AGERPRES și MOLDPRES.

În conferința de presă comună cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, la finalul celei de-a doua runde de negocieri între Marea Britanie și UE, negociatorul european a insistat ca drepturile cetățenilor care trăiesc în străinătate să fie garantate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

El a cerut de asemenea Marii Britanii ca la următoarea rundă de negocieri, prevăzută pentru sfîrșitul lui august, să aducă clarificări în ce privește "factura" Brexitului și granița irlandeză.

Este vorba de cele trei probleme-cheie care trebuie rezolvate înainte de UE să accepte începerea negocierilor cu privire la un viitor acord comercial cu Marea Britanie, amintește Reuters.

Obiectivul Bruxellesului este ca negocierile să se încheie în toamna anului 2018, pentru ca toate părțile să poată ratifica acordul înainte de 29 martie 2019, dată care ar respecta termenul de doi ani prevăzut de tratatele europene pentru ieșirea unui stat membru din blocul comunitar.

(Editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!