ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Guvern au fost discutate măsurile de susţinere a populaţiei de etnie romă

17:42 | 20.07.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Situația romilor în Republica Moldova și oportunitățile de susținere a acestora au fost principalele subiecte abordate astăzi, în cadrul ședinței comune a reprezentanților Cancelariei de Stat, a Biroului Relații Interetnice și a Coaliției Vocea Romilor, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului. 

În cadrul şedinţei, Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, a subliniat rolul menținerii unui dialog activ și necesitatea consolidării acțiunilor pentru soluționarea problemelor de ordin social întîmpinate de către cetățenii de etnie romă.

Părţile au discutat despre provocările cu care se confruntă comunitatea romilor și ansamblul de măsuri multidimensionale ce urmează a fi întreprinse în domeniile protecţiei sociale, ocupării forţei de muncă, repatrierii, stopării imigrării, precum și școlarizării din perspectiva incluziunii sociale a copiilor romi. Totodată, a fost accentuată importanța consolidării serviciului de mediator comunitar, care va monitoriza modul în care sînt respectate drepturile minorităţii etnice și va contribui la incluziunea socială și îmbunătățirea calității vieții romilor din comunitate.

De asemenea, în cadrul dialogului au fost punctate prioritățile ce țin de realizarea Planului de acțiuni privind susținerea populației de etnie romă pe anii 2016-2020 (PASPER), fiind propusă, inclusiv, actualizarea Planului, în scopul adaptării acestuia la necesitățile reale.

În vederea identificării instrumentelor de aplicare și monitorizare a acțiunilor PASPER, precum și eficientizării mecanismului de conlucrare intersectorială pe probleme stringente, a fost analizată posibilitatea consolidării platformei de dialog cu participarea reprezentanților comunității romilor.

La şedinţă au fost discutate şi subiectele ce vizează încurajarea dezvoltării de afaceri în comunitățile de romi, combaterea discriminării femeilor de etnie romă și reflectarea în mass media a situației romilor din țara noastă. 

img17005664

img17005664

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!