ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea cu privire la energetică a fost adoptată de Parlament

16:26 | 21.07.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Legea cu privire la energetică a fost adoptată astăzi de Parlament în lectură finală, cu votul a 53 de deputați, relatează MOLDPRES.

Documentul vine să concretizeze mai multe noțiuni, inclusiv drepturile și obligațiile autorității de reglementare.

Conform legii, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea inclusiv dreptul să aplice sancțiuni financiare față de operatorii din piață.

ANRE dispunea și anterior de acest drept, însă cadrul legal nu prevedea procedura de aplicare a sancțiunilor. Astfel, pentru a respecta dreptul la apărare al întreprinderilor energetice, precum și pentru a se evita eventualele abuzuri din partea ANRE, a fost stabilit mijlocul de aplicare a sancțiunilor respective.

Noua redacție a Legii cu privire la energetică modifică și procedura de numire a directorilor Consiliului de administrație la ANRE, stabilind că aceștia vor fi desemnați în baza unui concurs organizat de Parlament pe principii profesionale și transparente.

Un alt principiu promovat în lege este aprobarea bugetului ANRE de către Consiliul de administrație al ANRE cu informarea ulterioară a Parlamentului și supunerea controlului de către Curtea de Conturi.

Documentul a fost coordonat și expertizat de Comunitatea Energetică Europeană.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)