ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a aprobat noua structură a Guvernului

19:00 | 21.07.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul Republicii Moldova, în ședința plenară de astăzi, a aprobat noua structură a Guvernului țării. Propunerea Prim-ministrului Pavel Filip a fost susținută de 54 de deputați, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului. 

Premierul a menționat că lista ministerelor include nouă autorități ale administrației publice centrale, comparativ cu 16 în prezent. Astfel, în noua componență se regăsesc Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Potrivit Premierului, din cele 9 ministere, 5 își păstrează atî denumirea, cît și funcțiile actuale. Este vorba despre Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării. Celelalte 4 ministere nominalizate au la bază raționamentul concentrării domeniilor de competență într-un minister, ținînd cont de corelarea politicilor, compatibilitatea în activitate, funcționalitate complementară, scopuri și resurse comune și reducerea costurilor administrative.

Astfel, Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. 

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Cu referire la reducerea numărului de funcționari publici care activează în cadrul ministerelor, Pavel Filip a menționat că actualmente în cele 16 ministere sînt instituite 1808 funcții, dintre acestea efectiv ocupate sînt 1489 de funcții, iar 319 sînt vacante. Ca urmare a remodelării arhitecturii guvernamentale, se preconizează o reducere a numărului de funcții cu 30%, adică cu 542 unități, dintre care efectiv ocupate sînt doar 223. 

Potrivit proiectului Guvernul, în termen de 3 luni va reorganiza structura organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice și va propune aducerea legislaţiei  în concordanţă cu noua structură.

img17005699

img17005699

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!