ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Manifestație la Moscova: trei persoane au fost arestate

09:40 | 24.07.2017 Categorie: Externe

Moscova, 24 iul. /MOLDPRES/. Aproximativ 1.000 de ruși au mărșăluit duminică pe străzile din Moscova în cadrul unei manifestații, aprobată de autorități, împotriva întăririi supravegherii și a restricțiilor asupra Internetului, potrivit AFP, scrie AGERPRES, preluată de MOLDPRES.

Scandînd "Nu cenzurii, nu dictaturii!" sau "Jos cu statul polițienesc!", manifestanții și-au exprimat opoziția față de ultimele măsuri legislative ce vizează consolidarea controlului asupra Internetului de către autorități. Unii au preluat sloganul opoziției "Rusia fără Putin", la care au adăugat și "fără cenzură", un slogan foarte popular la manifestațiile împotriva Kremlinului.

Poliția a estimat la 800 numărul participanților la acțiunea de protest. Potrivit unui jurnalist AFP la fața locului, între 1.000 și 1.500 de persoane au răspuns apelului lansat de partidul Parnas, condus de fostul premier Mihail Kasianov, care a și organizat această manifestație.

Trei protestatari au fost arestați, între care unul care difuza pliante în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, a indicat organizația neguvernamentală rusă OVD-Info, specializată în monitorizarea arestărilor la acțiunile de protest.

Potrivit lui Pavel Rassudov, fostul lider al grupului "Partidul Piraților", autoritățile încearcă să preia controlul și să supravegheze Internetul începînd cu anul 2011, cînd mii de oameni au ieșit în stradă în semn de protest fata de victoria partidului lui Vladimir Putin în alegerile legislative. Aceste acțiuni de protest au fost urmate de manifestații de amploare împotriva celui de-al treilea mandat prezidențial obținut de Putin în același an.

"Autoritățile au înțeles atunci că Internetul este un instrument de mobilizare, care i-a adus pe oameni în stradă", a explicat Rassudov, în vîrstă de 34 de ani.

În ultimii ani, autoritățile ruse au strîns șurubul în ceea ce privește netul rusesc, extrem de utilizat de opoziție, și această tendința s-a amplificat în prezent pe fondul luptei împotriva terorismului.

Parlamentul rus a aprobat vineri o lege ce interzice utilizarea în Rusia a "anonymizers", servicii web care permit accederea în mod anonim la site-urile blocate în țară. De asemenea, Duma de Stat — camera inferioară a parlamentului rus — a votat o lege care obligă utilizatorii să se identifice printr-un număr de telefon pentru a putea utiliza mesageriile de pe Internet.

La sfîrșitul lunii iunie, Roskomnadzor, autoritatea ce supraveghează mass-media în Rusia, a amenințat cu blocarea Telegram, o mesagerie extrem de populară în Rusia pentru nivelul său ridicat de criptare.

De la 1 ianuarie, firmele web ruse și străine sînt forțate să stocheze datele utilizatorilor lor din Rusia și să le transmită autorităților în cazul în care ele solicită acest lucru.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17005722

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!