ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost vernisată o expoziţie consacrată scriitorului francez Alexandre Dumas, la 215 de ani de la naştere

16:26 | 24.07.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 iul. /MOLDPRES/. O expoziţie–eveniment dedicată scriitorului francez Alexandre Dumas-tatăl a fost inaugurată astăzi la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 230 de publicaţii din colecţiile instituţiei.

Directorul general al BNRM, Elena Pintilei, a menţionat că „marele scriitor francez este cunoscut atît copiilor, adolescenţilor, cît şi maturilor”. „În cadrul expoziţiei sînt etalate ediţii antume şi postume, o serie de articole din anii ’50, din revistele pariziene, publicaţii literare din secolele XX-XXI, ediţii rare, valoroase prin conţinut, care reflectă istoria Franţei, cultura şi civilizaţia franceză”, a precizat Elena Pintilei.

Prezent la eveniment, scriitorul Emilian Galaicu-Păun, redactor-şef al Editurii „Cartier”, a subliniat că Alexandre Dumas este un scriitor pentru toate vîrstele, care ne întoarce mereu la copilărie. „Romanele „Cei trei muschetari”, „Contele de Monte-Cristo” şi altele semnate de autor sînt cărţi de repetat copilăria. Marile cărţi ale umanităţii trebuie traduse la zi. Tocmai de aceea, acum cîţiva ani, am îndemnat doi profesori din Suceava, buni cunoscători ai limbii franceze, să traducă romanele sus-numite, care au apărut la Editura „Cartier” din Chişinău. În calitate de redactor, am urmărit cu sufletul la gură aventura”, a accentuat Emilian Galaicu-Păun.

La rîndul său, scriitorul şi publicistul Mihail Lupaşcu a afirmat că operele marelui scriitor francez au fost ecranizate în întreaga lume, astfel încît acestea vor dăinui secole la rînd.

Alexandre Dumas s-a născut 24 iulie 1802 în Villers-Cotterêts, Aisne. A fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume. Fiul său, numit tot Alexandre Dumas, a fost și el scriitor, autor al cunoscutului roman „Dama cu camelii”. Alexandre Dumas-tatăl s-a stins din viaţă la 5 decembrie 1870.

Expoziţia va fi deschisă pînă la sfîrşitul lunii august.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17005737

img17005737

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!