ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Plantațiile de viță-de-vie din Republica Moldova vor fi monitorizate de drone

13:19 | 26.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Plantațiile de viță-de-vie din Republica Moldova vor fi monitorizate de drone dotate cu camere video, care vor depista focarul bolii și vor permite intervenția punctată. Monitorizarea va fi efectuată în cadrul proiectului „FlaveDor”, implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), împreună cu partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei, informează MOLDPRES.

Proiectul va fi aplicat pe patru loturi experimentale și în funcție de rezultate va fi extins pe suprafețe mai mari. Riscul bolilor viței-de-vie este unul major, întrucît bolile se răspîndesc rapid, fiind mai greu de tratat și pot genera pierderea recoltei în proporție de pînă la 80 la sută. Pe parcursul ultimilor cinci ani bolile viței-de-vie s-au răspîndit rapid, afectînd circa 20 000 de hectare sau 20 la sută din totalul plantațiilor din țară, potrivit ONVV.

Primele rezultate ale implementării programului „FlaveDor”, precum și a proiectelor „Struguri de Calitate” și „Terroir” au fost prezentate luni pe lotul demonstrativ-experimental Mirceşti din raionul Ungheni, cel mai înalt punct din Moldova unde este cultivată vița de vie (292 metri) și unul dintre cele mai exemplare în comportament, față de toate lucrările efectuate. Proiectul „Struguri de Calitate” are ca scop principal diseminarea bunelor practici în viticultură, iar „Terroir” presupune trasabilitatea vinurilor și înregistrarea Asociației cu Denumire de Origine Protejată în regiunea Purcari, Leova.

 „Exporturile de vin îmbuteliat către UE și Asia constituie 70 la sută, ceea ce este o realizare semnificativă. Însă toate aceste piețe cer vin de înaltă calitate, care este în mare parte dictată de calitatea viței-de-vie și a strugurilor recoltați. USAID sprijină introducerea și implementarea celor mai moderne practici în domeniul vinificației, pentru că aceasta contribuie la creșterea calității întregii industrii”, a declarat Daniel Thomson, șeful Departamentului creștere economică, misiunea USAID Moldova.

Lansarea proiectelor are loc în condițiile în care, pe de o parte, cererea pentru Vinul Moldovei este în continuă creștere pe piețele externe, iar pe de altă parte, plantațiile de viță de vie din țară suferă o perioadă de declin din cauza bolilor.

ONVV și Proiectul de Competitivitate din Moldova vor crea o rețea pentru dezvoltarea agriculturii la nivel local și vor oferi consultanță pentru toate cele trei zone cu Indicație Geografică Protejată pentru a putea asigura cultivarea unei recolte de calitate, care va garanta sustenabilitatea sectorului și va corespunde solicitărilor piețelor-țintă de desfacere ale Vinului Moldovei. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!