ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a revizuit în scădere rata anuală a inflației

11:11 | 27.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei  (BNM) a revizuit în scădere rata anuală a inflației la 6,5 la sută pentru 2017, față de 6,8 cît anticipa în luna mai, și respectiv 4,4 la sută în 2018, comparativ cu 5,1 la sută cît prognoza anterior, relatează MOLDPRES.

”Conform prognozei actuale, rata anuală a inflației va continua să înregistreze un nivel înalt și în trimestrul trei 2017, după care va coborî rapid spre limita inferioară a intervalului de variație a țintei”, se menționează într-un comunicat al BNM. Potrivit băncii centrale, inflația va reveni în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0 la sută în trimestrul I 2018 și se va menține în cadrul acestuia, preponderent în proximitatea limitei inferioare. ”Rata medie anuală a inflației pentru anii 2017 și 2018 va înregistra 6.5 și, respectiv, 4.4 la sută”, notează BNM.

Banca Națională și-a revizuit și previziunile referitoare la evoluția trimestrială a inflației. În Raportul asupra inflației, prezentat pe 4 mai curent, se arăta că rata anuală a inflației va avea o traiectorie ascendentă și va atinge valoarea maximă de 8.1 la sută în ultimul trimestru al acestui an, după care se va diminua.

Rata anuală a inflației în iunie 2017 a înregistrat 7.3 la sută, fiind cu 0.1 puncte procentuale inferioară față de luna precedentă. Conform așteptărilor, aceasta și-a întrerupt temporar traiectoria ascendentă din prima jumătate a acestui an și se plasează în continuare peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0 la sută, constată BNM.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis în ședința de miercuri menținerea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 8.0 la sută anual. De asemenea, norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă este menținută la nivelul actual de 40.0 la sută din baza de calcul.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17005812

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!