ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Decretul privind organizarea unui referendum consultativ a fost declarat neconstituțional

12:17 | 27.07.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională (CCM) a declarat astăzi nelegitim decretul privind organizarea unui referendum național consultativ. Decizia a fost luată după ce deputații liberali au depus la Curte o sesizare privind verificarea constituționalității decretului emis de șeful statului, Igor Dodon, informează MOLDPRES.

Potrivit hotărîrii CCM, organizarea acestui referendum depășește competențele Președintelui. Cu privire la abrogarea „legii miliardului”, CCM a remarcat că acțiunea poate avea loc doar printr-un referendum legislativ și nu prin intermediul unui referendum consultativ. De asemenea, s-a constatat că Președintele nu dispune de dreptul de a iniția modificarea Constituției.

Cu referire la lărgirea competențelor șefului statului privind dizolvarea Parlamentului, Curtea a declarat că acest fapt ar putea genera o criză politică sau ar putea fi utilizat ca instrument politic. La fel, CCM a menționat că aprecierea științifică privind predarea istoriei în instituțiile de învățămînt din țară îi revine mediului academic și nu persoanelor politice.

În urma pronunțării deciziei, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a specificat că „hotărîrea CCM a fost una argumentată din punct de vedere constituțional, aceasta fiind definitivă”.

La rîndul său, Maxim Lebedinschi, consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale al Președintelui, a specificat că decizia Curții ar fi una politică. „Este prematur să vorbim despre acțiunile ulterioare. Vom aștepta hotărîrea motivată a CCM, după care vom decide”, a spus Lebedinschi.

Șeful statului, Igor Dodon, a semnat la finele lunii martie curent un decret privind organizarea unui referendum consultativ pe patru subiecte. Potrivit Președintelui, cetăţenii urmau să se pronunțe cu referire la: anularea „legii miliardului”, reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71, oferirea drepturilor constituţionale suplimentare Preşedintelui pentru dizolvarea Parlamentului și posibilitatea studierii Istoriei Moldovei în şcolile din ţară.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img17005820

img17005820

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!