ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

JICA va implementa în R. Moldova un program de asistență a IMM-urilor, inclusiv a micilor fermieri

17:25 | 27.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA) este dispusă să acorde Republicii Moldova asistență tehnică/financiară pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv a micilor fermieri din țară. Discuții în acest sens au purtat astăzi vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii (MEI), Octavian Calmîc și reprezentantul companiei nipone, Yojiro Fujiwara, informează MOLDPRES.

Serviciul comunicare și relații publice al MEI a precizat că interlocutorii au convenit ca pînă la finele lunii septembrie a acestui an să fie stabilite și coordonate toate aspectele proiectului, ca începînd din 2018 acesta să fie implementat.

O decizie finală JICA va lua pînă în luna octombrie curent. Către acea dată va fi cunoscută și suma asistenței tehnice alocate Republicii Moldova în acest proiect. De notat că MEI a solicitat o atenție deosebită deschiderii unei linii de suport financiar direct acordat antreprenorilor din țară pentru achiziții de tehnică și echipamente pentru a asigura astfel creșterea competitivității produselor pe piețe externe.

”Elaborarea unui Program de asistență în acest domeniu va constitui o primă etapă în identificarea avantajului competitiv al fiecărei regiuni și asocierea micilor fermieri la nivel local pentru crearea unor produse tradiționale, specifice regiunii care vor fi promovate sub o marcă unică regională”, a menționat  ministrul Octavian Calmîc. Republica Moldova solicită asistență și pentru consolidarea capacităților instituționale ale Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, ale Organizației de Atragere a Investițiilor și de Promovare a Exportului pe plan național și internațional,  precum și ale business incubatoarelor de afaceri, deschise în centre raionale și ale reprezentanților comercial-economici din ambasadele Moldovei.

Oficialul nipon a spus, la rîndul său, că ”modernizarea sectorului agricol, sporirea siguranței alimentelor, extinderea lanțului de aprovizionare pentru consumatori sînt doar unele din direcțiile de asistență tehnică ce va fi oferită întreprinderilor moldovenești în cadrul proiectului”.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!