ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România a reconfirmat intenția de a investi în interconexiunile de gaze naturale și energie electrică

17:26 | 28.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Autoritățile române au reconfirmat intențiile de realizare a investițiilor în proiectele de interconectare a rețelelor de transport gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, în cadrul unei întrevederi cu o delegație a Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al MEI precizează că un grup de specialiști din cadrul instituției a discutat cu colegii din Ministerul Economiei al României unele aspecte de facilitare a investițiilor românești în proiectele de interconectare, precum și opțiunile de realizare practică a acestor proiecte. Părțile au convenit asupra elaborării și agreării reciproce a foilor de parcurs pentru implementarea proiectelor cu determinarea responsabilităților pentru realizarea investițiilor și implementarea proiectelor.

Printre cele mai importante proiecte comune se numără construcția gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, cu o lungime de 120 de kilometri, care atît în Republica Moldova, cît și în România este declarat proiect de importanță națională. În cadrul recentei vizite a premierului român Mihai Tudose la Chișinău, prim-ministrul Pavel Filip a afirmat că proiectul tehnic va fi gata în cîteva săptămîni, iar pînă la sfîrșitul anului 2018, gazoductul va fi funcțional. Pentru lucrările de proiectare și construcție a gazoductului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții au acordat Republicii Moldova împrumuturi a cîte 41 milioane de euro.

Strategia energetică a Republicii Moldova pînă în anul 2030 specifică în mod clar că trebuie să fie efectuate lucrările pentru a face operațională linia Isaccea-Vulcănești, precum și finalizate liniile electrice de înaltă tensiune Suceava – Bălţi și Iași – Ungheni – Străşeni. Discuțiile pe marginea interconectărilor au avansat esențial în ultimii doi ani și au devenit priorități asumate politic de către Republica Moldova, România și, respectiv, UE și Comunitatea Energetică.

Vizita delegației Ministerului Economiei și Infrastructurii la București a fost organizată în contextul continuării dialogului bilateral privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de transport gaze naturale și energie electrică dintre România și Republica Moldova, inițiat de prim-miniștrii Pavel Filip și Mihai Tudose în cadrul vizitei șefului Executivului de la București la Chișinău la 21 iulie.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!