ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina va acorda transportatorilor moldoveni de mărfuri 10 mii de autorizații de tranzit suplimentare

13:11 | 31.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Ucraina va acorda Republicii Moldova 10 mii de autorizații suplimentare pentru transportul de mărfuri pe teritoriul său. Decizia respectivă a fost convenită în cadrul ședinței grupului de lucru moldo-ucrainean în domeniul transporturilor, care s-a desfășurat la sfîrșitul săptămînii trecute la Chișinău, informează MOLDPRES.

Problema autorizațiilor de tranzit este una mai veche, în luna august trecut tranzitul mărfurilor moldovenești prin teritoriul Ucrainei a fost o perioadă stopat anume din cauza epuizării numărului de autorizații oferite de Kiev. Pentru a preveni această situație, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a solicitat înainte de sezon suplimentarea acestor documente.

Potrivit unui comunicat al MEI, în cadrul reuniunii a fost analizată și situația privind funcționalitatea podului Unguri-Bronnița, aflat la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina. Experții au constatat că acest obiectiv este gata pentru a fi deschis spre exploatare pentru autoturisme și autocare. De asemenea, partea ucraineană a propus colegilor din R. Moldova expedierea unei adresări comune partenerilor de dezvoltare privind finanțarea unui studiu de fezabilitate al funcționalității segmentului de cale ferată Basarabeasca-Berezino, care ar permite trenurilor de marfă din Republica Moldova să ajungă pînă în porturile din sudul Ucrainei. În total urmează a fi restabiliți circa 20 kilometri de cale ferată pe teritoriul Ucrainei şi 1,5 kilometri pe teritoriul Moldovei.

Părțile au convenit, de asemenea, ca Autoritățile Aeronautice ale Republicii Moldova și Ucrainei să se întrunească în timpul cel mai apropiat pentru a definitiva unele aspecte tehnice ale textului Acordului privind serviciile aeriene, în urma căruia va avea loc liberalizarea pieței transportului aerian între R. Moldova și Ucraina.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!