ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanţii structurilor de forţă transnistrene din nou sfidează mecanismul existent al desfășurării misiunii de pacificare

14:42 | 01.08.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) reiterează îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu pregătirile pentru desfăşurarea neautorizată a unor exerciţii militare ce prevăd forţarea rîului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

La 31 iulie 2017, în regiunea „plajei soldăţeşti” din preajma satului Ternovca, raionul Slobozia, a fost stabilită concentrarea tehnicii şi a echipamentului militar special. Ieșirea imediată a observatorilor militari a fost blocată de Comandamentul Militar Superior al pacificatorilor din partea Tiraspolului, încălcînd, astfel, grav prevederile pct. 4.2 din Decizia protocolară a CUC din 13 ianuarie 2017 şi înţelegerile copreşedinţilor din 27 iulie curent, prin care s-a convenit ca pe timpul concediului estival, părţile să se abţină de la acţiuni unilaterale, care ar putea duce la destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate.

Este de menţionat că după retragerea tehnicii şi echipamentului militar special, peste 2 ore observatorii militari s-au deplasat la faţa locului, unde au depistat o unitate tehnică militară blindată fără a i se identifica provenienţa. În timp ce Comandamentul Militar Întrunit întreprindea măsuri pentru soluționarea situaţiei create, pe 1 august curent structurile militare ruse şi transnistrene au evacuat tehnica blindată şi au blocat sectorul de desfăşurare a exerciţiilor militare preconizate, fără a informa în prealabil Comandamentul Militar Întrunit.

Acţiunile menţionate, precum şi alte precedente similare întreprinse de către partea transnistreană şi susţinute de către conducerea contingentului de pacificatori din partea Federaţiei Ruse le calificăm drept provocatoare şi sfidătoare, care încalcă mecanismul existent al desfăşurării misiunii de pacificare. Reprezentanţii Tiraspolului expansiv manifestă incapacitatea de a-şi respecta obligaţiunile asumate, ignorînd totalmente documentele de bază ale Comisiei şi blocînd, astfel, înţelegerile atinse anterior la nivel de copreşedinţi.