ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ofițerii de securitate și informații vor putea deține cetățenie dublă

14:30 | 02.08.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Angajații  Serviciului de Informație și Securitate (SIS) vor putea deține cetățenie dublă, potrivit unui proiect de modificare și completare a Legii privind statutul ofițerului de informații și securitate, aprobat astăzi în ședința Guvernului, informează MOLDPRES.

Proiectul legii a fost elaborat de Ministerul Justiției în vederea executării unei hotărîri a Curții Constituționale din 31 ianuarie 2017. Înalta Curte a constatat că interdicția ocupării unor funcții publice de către persoane cu multiplă cetățenie este neconstituțională. Statutul de cetățean permite persoanei să beneficieze de toate drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale consfințite de Constituție și legislația în vigoare. Legea privind Serviciul de Informații și Securitate, precum și statutul ofițerului din această instituție conține norme ce interzic pe perioada activității în serviciu deținerea cetățeniei unor alte state.

Documentul, aprobat de cabinetul de miniștri, prevede excluderea din Legea privind Serviciul de Informații și Securitate a prevederilor conform cărora „pe perioada activității în SIS colaboratorii nu pot deține cetățenia altor state”. Totodată, din Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate se exclud următoarele prevederi: „eliberarea din serviciu a ofițerului de informații se efectuează în caz de dobîndire a cetățeniei unui alt stat” și „în funcția de ofițer de informații poate fi angajată persoana care nu deține cetățenia unui alt stat”.

Proiectul de lege urmează să fie remis Parlamentului spre examinare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img17005952

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!