ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sf. Ilie

15:13 | 02.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Creştinii ortodocşi de rit vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfîntul Proroc Ilie, sărbătorit drept "făcător de minuni şi aducător de ploi în perioada de secetă", notează MOLDPRES.

Potrivit cărţilor bisericeşti, Sf. Ilie a venit pe lume în ţinutul Tesvi din Galahaad, într-o familie de preoţi, într-o perioadă în care iudeii se închinau idolilor şi zeilor străini, pe vremea împăratului Ahab. Se spune că la naşterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb, învelindu-l în scutece de foc şi, dîndu-i numele, i-au dat să mănînce o flacără, simbol al rîvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii vieţi.

Legendele spun că Sf. Ilie a fost gospodar, dar cu o fire foarte iute. În tradiţia populară, Sf. Ilie este arătat ca mergînd pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunînd şi lovind în diavoli cu biciul de foc. Se mai spune că este aducător de ploaie şi poate porni furtuni puternice.

De ziua Sfîntului Ilie oamenii nu lucrau ca să nu cadă grindină. De asemenea, în această zi se merge la biserică unde se dă de pomană din roadele gospodăriei şi e bine de strîns plante de leac care ar avea „puteri miraculoase de vindecare”.

Pe lîngă Sf. Ilie, săptămîna curentă este marcată de încă două importante sărbători creştine. Este vorba de Sfîntul Foca şi Sfînta Maria Magdalena, consemnate joi şi vineri.

Se zice că Sf. Mucenic Foca era considerat patronul navigatorilor şi nu avea legături cu focul, ci cu apa. Cu toate acestea, poporul ţine această zi pentru a se păzi de foc.

În Sfintele Evanghelii, Maria Magdalena este prezentată ca fiind „o femeie din care s-au scos şapte draci”, dar şi cea dintîi care a adus vestea învierii lui Hristos apostolilor.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17005953

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!