ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dosarul unui fost viceministru al Economiei a fost expediat în judecată

18:08 | 02.08.2017 Categorie: Social

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Procuratura Anticorupţie a anunţat astăzi despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a fostului viceministru al Economiei, în acţiunile căruia procurorii au reţinut comiterea abuzului de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari, informează MOLDPRES.

Potrivit actului de inculpare, în intervalul anilor 2014–2016, învinuitul, abuzînd de funcţia pe care o deţinea, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape un milion de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. 

În continuare, prin abuz de putere, inculpatul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul dat în locaţiune, din contul acesteia, pentru reparaţia clădirii fiind alocate 4 milioane de lei. 

Totodată, pentru imobilul nominalizat întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord, care a reparat clădirea din banii proprii, urma să achite plata de arendă în valoare de sub 50 de mii de lei pe an.

În cadrul cauzei penale, procurorii anticorupţie au dispus scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor din subordinea viceministrului sau dependente de acesta, care au executat solicitările lui, necunoscînd despre ilegalitatea indicaţiilor propriu-zise, făcute în vederea realizării unui interes material personal.

Actualmente, fostul viceministru este cercetat în stare de arest la domiciliu. “Dacă vina lui va fi demonstrată, el riscă o pedeapsă cu amendă penală sau închisoare de pînă la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani”, se indică într-un comunicat al Procuraturii Generale. 

De asemenea, procurorii anticorupţie au înaintat în procesul penal o acţiune civilă privind recuperarea prejudiciului cauzat prin infracţiune în valoare de peste 2,5 mln de lei, care urmează a fi încasat de la inculpat, dacă va fi recunoscut vinovat.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)