ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat Cod Portocaliu de caniculă în următoarele zile

18:40 | 02.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat Cod Portocaliu de caniculă pentru perioada 2-5 august, informează MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între 35-38 grade Celsius.

Totodată, la sfîrşitul săptămînii curente şi începutul săptămînii următoare în nordul ţării sînt posibile ploi cu descărcări electrice. În zonele de centru şi sud ploi ar putea cădea în zilele de 7 şi 8 august.

În caz de Cod Portocaliu, condiţiile meteorologice prezintă pericol real, fiind prognozate fenomene periculoase de intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale substanţiale şi victime omeneşti. 

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale va relua activitatea punctelor de reabilitare anticaniculă. În total în ţară au fost amenajate 17 corturi, iar în intervalul orelor 10.00–18.00 oamenii pot beneficia aici de apă şi îngrijiri medicale calificate.

De asemenea, medicii avertizează populaţia, în special bolnavii cu boli cronice, persoanele în vîrstă, femeile însărcinate şi copiii să evite expunerea la soare în orele cu temperaturi toride. Este recomandat să nu fie neglijată hidratarea, fiind exclusă consumarea băuturilor alcoolice.

La rîndul lor, inspectorii sanitar-veterinari amintesc despre riscul toxinfecţiilor alimentare care este mai sporit în zilele caniculare şi avertizează să fie respectate condiţiile de păstrare a produselor alimentare, mai ales a celor uşor alterabile.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17005971

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!