ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul de Externe a adus un omagiu romilor uciși în perioada Holocaustului

19:02 | 02.08.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova se alătură astăzi comunităţii internaţionale pentru a aduce un omagiu tuturor victimelor de etnie romă care au avut de suferit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În acest an se împlinesc 73 de ani de la evenimentele tragice care s-au produs în noaptea de 2 spre 3 august 1944, cînd 2897 de romi, în majoritatea lor femei, copii şi persoane în etate, au fost masacraţi în camerele de gazare din lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. În vederea comemorării celor circa o jumătate de milion de persoane de origine romă exterminate de regimul nazist şi acoliţii acestuia, în anul 2015 Parlamentul European a proclamat printr-o rezoluţie specială data de 2 august drept Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Împotriva Romilor.

Autoritățile Republicii Moldova au susținut și vor susține și în continuare acțiunile menite să păstreze memoria victimelor Holocaustului. În acest sens, menționăm adoptarea de către Parlamentului Republicii Moldova la 22 iulie 2016 a Declaraţiei privind acceptarea Raportului Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel, şi aprobarea ulterioară de către Guvern a Planului de acţiuni pentru implementarea acestei declaraţii, acte prin care ţara noastră s-a angajat plenar în eforturile comunităţii internaţionale privind studierea Holocaustului şi comemorarea victimelor acestuia – evreilor şi romilor.

Cooperînd strîns în cadrul Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, Republica Moldova tinde astfel să-şi aducă contribuţia la atingerea obiectivelor urmărite de către aceasta, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea tuturor formelor de discriminare şi manifestare de ură etnică sau rasială.

img17005974

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!