ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sergiu Cioclea: Rata anuală a inflației va înregistra un nivel înalt pînă în trimestrul trei 2017, după care va coborî rapid

11:37 | 03.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 3 aug. /MOLDPRES/. Rata anuală a inflației va continua să înregistreze un nivel înalt și în trimestrul trei 2017, ulterior va coborî rapid spre limita inferioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută. Valoarea medie anuală va atinge nivelul maxim de 7.4 la sută în trimestrul trei al acestui an, iar pragul minim de 3.5 la sută îl va înregistra în trimestrele patru 2018 și întîi 2019,  a menționat astăzi guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Sergiu Cioclea, în cadrul prezentării raportului asupra inflației, informează MOLDPRES.

Potrivit guvernatorului, comparativ cu valorile consemnate în cadrul Raportului asupra inflației numărul doi 2017, valorile medii anuale proiectate ale ratei anuale a inflației sînt inferioare cu 0.3 puncte procentuale pentru anul 2017 și cu 0.7 puncte procentuale pentru anul 2018.

BNM a revizuit în scădere prognoza privind rata anuală a inflației la 6,5 la sută pentru 2017, față de 6,8 cît anticipa în luna mai, și respectiv 4,4 la sută în 2018, comparativ cu 5,1 la sută cît prognoza anterior.

Rata anuală a prețurilor la produsele alimentare va continua să crească în anul curent. Ulterior, aceasta va înregistra o tendință de diminuare. Rata anuală a prețurilor reglementate va continua sa înregistreze un nivel înalt și în trimestrul trei 2017, moment după care se va diminua semnificativ. Prețurile la combustibili vor avea o tendință descendenta pînă în trimestrul întîi 2018, în mare parte, ca urmare a prețului la petrol pe piețele internaționale ușor în scădere, se spune în Raportul asupra inflației.

BNM mai apreciază că datele statistice din primul semestru al anului curent denotă recuperarea semnificativă și constantă a economiilor principalilor parteneri de comerț, ceea ce pe termen scurt și mediu va propulsa intensificarea comerțului extern cu efectele de rigoare asupra economiei naționale. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17005988

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!