ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Petru Jireghea a vernisat o expoziţie personală de pictură la Centrul "C. Brâncuşi"

17:48 | 03.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 aug. /MOLDPRES/. O expoziţie personală de pictură cu genericul „Retro” a artistului plastic Petru Jireghea a fost vernisată astăzi la Centrul Expoziţional „C. Brâncuşi” din capitală, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 77 de lucrări (peisaje, portrete, natură statică), realizate de autor pe parcursul a 50 de ani de activitate. Printre acestea este şi lucrarea de licenţă a pictorului – „Meşteri populari” -, care în 1967 a fost achiziţionată de către Ministerul Culturii pentru colecţiile Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

O altă lucrare redă clopotniţa dărîmată a Catedralei mitropolitane „Naşterea Domnului”. „Eu n-am văzut această scenă dramatică, pentru că atunci eram în armată. Această lucrare n-am putut-o expune în perioada sovietică. Este un strigăt de durere al nostru, al tuturor celor care am fost lipsiţi de credinţă în anii regimului totalitar comunist”, a precizat Petru Jireghea.

În alocuţiunea sa, vicepreşedintele Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă a menţionat că Petru Jireghea este un pictor care ocupă un loc important în artele plastice de la noi. „A fost prezent la toate expoziţiile, începînd cu anii '70. Cei iniţiaţi în pictură îi recunoşteau lucrările. În fiecare pînză el are un stil propriu, inconfundabil”, a subliniat Ghenadie Jalbă.

Criticul de artă Liviu Hîncu a afirmat că Petru Jireghea este un artist care ştie să-şi raporteze arta sa la cea universală. „El a dialogat permanent cu marii maeştri ai artei universale”, a accentuat Liviu Hîncu.

Petru Jireghea s-a născut la 15 mai 1941 în comuna Răzlogi, raionul Orhei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”. Din 1968 pînă în prezent este cadru didactic la Şcoala de Arte Plastice pentru Copii „A. Şciusev”. În anul 1999, i s-a conferit titlul onorific „Maestru în artă”. Lucrările sale se păstrează în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 20 august.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17005998

img17005998

img17005998

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!