ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şoferii maşinilor de mare tonaj respectă restricţionarea rutieră anticaniculă, susţin autorităţile

13:12 | 04.08.2017 Categorie: Social

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Şoferii mijloacelor de transport de mare tonaj în fond respectă restricţiile provizorii de circulaţie pe drumurile naţionale, valabile în zile caniculare. Autorităţile de profil au afirmat că nu au fost înregistrate cazuri semnificative de încălcări, deoarece conducătorii auto riscă să fie sancţionaţi şi conştientizează necesitatea acestor măsuri, comunică MOLDPRES.

Solicitat de Agenţie, Andrei Cuculescu, director general al Întreprinderii de Stat „Administraţia de Stat a Drumurilor”, a specificat că şoferii care încalcă aşa-numitul „regim termic” sînt stopaţi, procesul fiind luat la control de poliţie și Agenţia Naţională de Transport Auto. „La rîndul său, şi Administraţia de Stat a Drumurilor are reprezentanţe în teritoriu care monitorizează problema şi anunţă în caz de încălcări. Însă în mare parte se poate de afirmat că şoferii respectă restricţiile pentru că ştiu că riscă amenzi, dar şi vor, de regulă, să circule pe drumuri bune”, a menţionat Andrei Cuculescu.

Totodată, oficialul a subliniat că în prezent în R. Moldova există trasee pe care se poate de circulat în zilele cu temperaturi toride. „Practic în toate zonele din ţară avem drumuri din beton care spre deosebire de cele din asfalt ţin la temperaturile ridicate. Este vorba de tronsoanele Bălţi-Chişinău, Chişinău-Porumbrei, traseul din capitală pînă la Podul de pe Nistru etc.”, a precizat şeful ÎS „Administraţia de Stat a Drumurilor” pentru MOLDPRES.

Restricţiile provizorii de circulaţie pe drumurile naţionale a mijloacelor de transport cu greutatea de peste 20 de tone sînt valabile între orele 10.00-20.00, în cazul înregistrării temperaturii aerului de peste 30 de grade Celsius. Măsura de restricţionare a circulaţiei rutiere a fost luată pentru protejarea sectoarelor de drum asfaltat şi evitarea deformaţiilor în perioada caniculei. 

Limitările instituite nu se referă la vehiculele care efectuează transporturile de persoane, animale vii și produse perisabile de origine animală și vegetală sau care participă la intervenții în caz de forță majoră, cele dotate cu echipamente de prim ajutor și/sau antrenate la prevenirea, lichidarea situațiilor excepționale, vehiculele destinate transporturilor de mărfuri sub temperatură controlată și cele antrenate la reabilitarea drumurilor în limitele șantierelor de construcție.

Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, în acest an pentru prima dată la toate intrările în municipiul Chişinău au fost instalate indicatoare cu însemnul 20t. Conducătorii auto care nu vor respecta regulamentul de restricţionare pe vreme de arşiţă riscă amenzi de 750 de lei şi trei puncte de penalizare.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)