ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fostul deputat Iurie Bolboceanu va fi judecat pentru trădare de patrie

13:01 | 04.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Fostul deputat Iurie Bolboceanu va fi judecat pentru trădare de patrie în favoarea Rusei. Procurorii au finalizat urmărirea penală și au expediat astăzi dosarul în instanța de judecată, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Bolboceanu a fost racolat de către ofițerii Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, ce constituie un serviciu de spionaj străin.

Astfel, în perioada octombrie 2016–martie 2017, fostul deputat ar fi transmis informații de interes național, care puteau fi utilizate în dauna intereselor R. Moldova.

Informațiile furnizate reprezentau date anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre R. Moldova și UE, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de la guvernare, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice. Toate aceste informații aveau un potențial strategic și puteau fi utilizate în dauna intereselor țării noastre, se precizează într-un comunicat de presă al Procuraturii.

În acest caz, oamenii legii au stabilit mai multe întîlniri sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale de filaj, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură și oferirea recompenselor bănești pentru însărcinările efectuate.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul deputat riscă de la 12 la 20 de ani de închisoare.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17006007

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!