ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Luna iulie cu vreme mai caldă ca de obicei este urmată de un august care a început canicular

14:09 | 04.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Pe parcursul lunii iulie din acest an, pe întreg teritoriul ţării a fost semnalată vreme mai caldă ca de obicei şi cu averse pe cea mai mare parte a teritoriului, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în iulie 2017, temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 0,5-1,5 grade Celsius şi a constituit 21-23 grade.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la 37 grade Celsius, fiind notată la Staţia meteorologică de la Cahul pe 1 iulie. Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la 8 grade, fiind înregistrată la Staţia Codrii, pe 15 iulie. Totodată, numărul de zile cu temperatură maximă a aerului ce a depăşit 30 de grade a constituit în teritoriu 5-16 zile, norma fiind de 3-11 zile.

Precipitaţiile pe parcursul lunii iulie au căzut neuniform, în unele raioane, mai ales în sudul ţării, fiind vorba de 2-3 norme lunare. De asemenea, la sfîrşitul lunii s-au înregistrat fenomene meteorologice stihinice: ploi puternice, izolat cu grindină şi vînt puternic, care au cauzat deteriorări de bunuri materiale şi vătămări de culturi agricole.

După un iulie mai călduros ca de obicei, luna august din acest an a început cu temperaturi dogorîtoare, Cod Portocaliu de caniculă şi Cod Galben de secetă hidrologică.

Întrebată de MOLDPRES dacă au temei informaţiile precum că vara din acest an ar putea fi cea mai secetoasă şi călduroasă din ultimii ani, Natalia Golub, meteorolog în cadrul SHS,  a răspuns că “nici o prognoză calificată nu poate oferi asemenea date”.

“Astfel de informaţii au un grad foarte scăzut de credibilitate. Cele mai concrete sînt prognozele pentru trei zile, cu o oarecare aproximaţie sînt şi cele pentru şapte zile, în rest este vorba doar de probabilităţi. Vara trecută s-a început secetos, dar s-a terminat cu vreme ploioasă, în acest an situaţia este inversă. Deci, nu este exclus că în unele regiuni vom avea în ansamblu vreme excesiv de călduroasă, dar nimic nu se poate de afirmat cu certitudine”, a subliniat pentru Agenţie specialistul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17006012

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!