ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Universitățile din țară au anunțat rezultatele intermediare de admitere la studii

14:53 | 04.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Rezultatele intermediare ale concursului de admitere 2017 au fost afișate astăzi în universitățile din țară, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al ministerului Educației, Culturii și Cercetării a comunicat că la concursul de admitere la studii superioare de licență au fost depuse peste 13 mii de cereri în 17 universități publice și 11 private. Astfel, în instituțiile publice, la aproximativ cinci mii de locuri finanțate de la buget au fost înregistrate mai mult de 12 mii de cereri. Totodată, pentru concursul de admitere în instituțiile private au fost depuse 1228 cereri la 2300 de locuri planificate.

În instituțiile de învățămînt superior publice cele mai multe cereri, în raport cu numărul de locuri bugetare, au fost depuse la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

În universitățile cu profil pedagogic, cele mai multe cereri au fost depuse la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Universitatea de Stat din Tiraspol și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. 

Printre cele mai solicitate specialități se numără: contabilitate, finanțe, medicină, drept, specialitățile din domeniul tehnologiilor informaționale și comunicaționale, arhitectură, electroenergetică, jurnalism, ingineria transportului auto, medicină veterinară, kinetoterapie și terapie ocupațională, tehnologia și managementul alimentației publice și inginerie biomedicală.

Studenții înmatriculați la studii, prioritar cei cu finanțare din buget, beneficiază de cazare în 90 de cămine ale universităților publice și private. Totodată, tinerii care provin din familii de cadre didactice (unul sau ambii părinți) aflate în activitate sau pensionate, în caz de înmatriculare, sînt cazați în cămine pe toată perioada, indiferent de modul de finanțare a studiilor.

La fel, 70% din locurile cu finanțare din buget sînt cu bursă de studii. Tinerii înmatriculați la licență beneficiază de trei categorii de burse: Categoria I – 800 lei; categoria II – 680 lei; categoria III – 630 lei. Candidații înmatriculați la specialitățile cu profil pedagogic, agrar și medical beneficiază de burse cu 20% mai mare față de bursele menționate, iar în ultimul an de studii cu 40% mai mare.

De asemenea, studenții înmatriculați la studii cu finanțare bugetară la loc fără bursă și studenții înmatriculați la locuri cu taxă, care provin din familii social vulnerabile, la cerere, pot beneficia de bursă socială în mărime de 420 de lei. Studenții înmatriculați la Ciclul II - studii superioare de master, la locurile cu finanțare din buget beneficiază de bursă în mărime de 860 de lei.

Odată cu afișarea rezultatelor finale, universitățile vor anunța și locurile care au rămas neacoperite, atît la buget, cît și la contract. Ulterior, pentru aceste locuri se vor organiza sesiuni suplimentare de admitere.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17006014

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!