ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iran: Hassan Rohani a depus jurămîntul în fața Parlamentului

10:54 | 06.08.2017 Categorie: Externe

Teheran, 6 aug. /MOLDPRES/. Președintele iranian Hassan Rohani a avertizat sîmbătă Statele Unite ale Americii (SUA) că țara sa va răspunde într-o manieră ''corespunzătoare'' oricărei încălcări a acordului nuclear, avertisment lansat de liderul de la Teheran în momentul depunerii jurămîntului în fața Parlamentului, relatează AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Înainte de ceremonia de învestitură, Hassan Rohani (68 de ani) a primit-o pe șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, făcînd apel la eforturi mai mari pentru prezervarea acordului nuclear din 2015 dintre Iran și marile puteri după noile sancțiuni americane împotriva Teheranului.

''Republica Islamică nu va fi niciodată prima care va încălca acordul nuclear (...), dar nu va mai rămîne tăcută dacă SUA nu-și respectă angajamentele'', a afirmat Rohani în discursul său de învestitură. ''Iranul va răspunde sancțiunilor prin acțiuni corespunzătoare și reciproce'', a adăugat el.

Iranul estimează că noile sancțiuni americane, care vizează îndeosebi programul balistic al Teheranului și pe Gardienii Revoluției, armata de elită a țării, încalcă acordul nuclear, deoarece ele împiedică țara să-și normalizeze relațiile economice cu restul lumii și să beneficieze de investiții străine, de care are nevoie.

(Editor M. Jantovan)

img17006031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!