ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord

11:03 | 06.08.2017 Categorie: Externe

New York, 6 aug. /MOLDPRES/. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, sîmbătă, Rezoluția 2371, prin care se impun noi sancțiuni Coreei de Nord, informează agențiile internaționale de presă, comunică MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Organizația Națiunilor Unite intenționează să reducă cu o treime veniturile din exporturi ale regimului comunist de la Phenian, care se ridică în prezent la aproximativ trei miliarde de dolari anual, ca reacție la recentele teste nord-coreene cu rachete balistice intercontinentale. În acest scop, rezoluția Consiliului limitează numărul de muncitori nord-coreeni în străinătate; interzice înființarea de noi companii cu capital mixt, cu participare nord-coreeană; interzice noile investiții în firmele cu capital mixt existente; adaugă nouă nume pe lista neagră a persoanelor fizice nord-coreene ale căror active sînt blocate în întreaga lume și cărora li se interzice să călătorească în străinătate; blochează activele internaționale a încă patru companii nord-coreene, inclusiv principala bancă folosită de Coreea de Nord pentru schimburile valutare.

Decizia Consiliului a fost unanimă, după luni de negocieri între Statele Unite și China, principalul partener internațional al Coreei de Nord. În lipsa unui acord, China și Rusia, ca membri permanenți ai Consiliului de Securitate, ar fi putut face uz de dreptul lor de veto.

În Consiliul de Securitate, China a cerut sîmbătă Statelor Unite să suspende desfășurarea sistemului antirachetă THAAD în Coreea de Sud și să demonteze componentele deja instalate. "Desfășurarea sistemului THAAD nu va aduce o soluție la problema testelor nucleare și lansărilor de rachete" din Coreea de Nord, a afirmat ambasadorul chinez la ONU, Li Jieyi, după votul în favoarea noilor sancțiuni.

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, a declarat că sînt necesare și alte acțiuni împotriva Coreei de Nord și că "Statele Unite iau și vor continua să ia măsuri defensive prudente pentru a se proteja și a-și proteja aliații". "Nu trebuie să ne amăgim că am rezolvat problema. Nici pe departe. Amenințarea nord-coreeană nu a dispărut, ci devine rapid tot mai periculoasă", a arătat reprezentanta Washingtonului.

(Editor M. Jantovan)