ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Japonia a comemorat 72 de ani de la primul bombardament atomic din istorie

11:36 | 06.08.2017 Categorie: Externe

Tokio, 6 aug. /MOLDPRES/. Japonia a comemorat duminică primul bombardament atomic din istorie, care a lovit în urmă cu 72 de ani orașul Hiroshima, în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP și DPA, preluate de AGERPRES și MOLDPRES.

În ziua de 6 august 1945, la ora locală 08.15 (23.15 GMT), bomba atomică aruncată de avionul american Enola Gay a explodat la Hiroshima, omorînd pe loc zeci de mii de oameni. Pînă la sfîrșitul anului 1945, circa 140.000 de persoane au murit din cauza bombardamentului și a consecințelor sale.

Bomba atomică aruncată de aviația americană asupra Hiroshimei a fost urmată la 9 august de un atac similar împotriva orașului Nagasaki, în care au murit pe loc 40.000 de oameni. În urma celor două atacuri devastatoare, Japonia a capitulat, Al Doilea Război Mondial luînd sfîrșit în mod oficial la 15 august.

La ceremonia desfășurată duminică în parcul Memorialul Păcii de la Hiroshima, mii de participanți, printre care prim-ministrul japonez Shinzo Abe și supraviețuitori ai atacului, au păstrat un minut de tăcere în memoria victimelor.

Ceremonia din acest an are loc după ce 122 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite au adoptat primul tratat cuprinzător de interzicere a armelor nucleare, dar căruia Japonia a refuzat să i se alăture, împreună cu puterile nucleare și cîțiva aliați ai SUA.

Japonia a criticat tratatul ONU, considerînd că el adîncește decalajul între statele care dețin arma nucleară și celelalte țări.

Niciunul din cele nouă state dotate cu arma nucleară — SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franța, India, Pakistan, Coreea de Nord și Israel — nu a luat parte la negocieri.

'Pentru a ajunge în mod real la o lume fără arme nucleare, avem nevoie de participarea atît a statelor nucleare, cît și a celor nenucleare', a declarat duminică Shinzo Abe. 'Țara noastră vrea să arate calea comunității internaționale, încurajînd cele două părți' să avanseze spre denuclearizare, a mai spus premierul japonez, fără a face referire explicită la tratatul ONU.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a trimis un mesaj la ceremonie, în care a subliniat că 'visul nostru al unei lumi libere de arme nucleare rămîne departe de realitate'. 'Statele care dețin arme nucleare au o responsabilitate specială de a întreprinde măsuri concrete și ireversibile de dezarmare nucleară', a adăugat Guterres.

Barack Obama a vizitat Hiroshima în mai 2016, devenind primul președinte american în funcție care a făcut acest gest. El și-a declarat simpatia față de victime, dar nu a prezentat scuze pentru atacurile din 1945.

Potrivit municipalității de la Hiroshima, grație în parte vizitei lui Obama, numărul vizitatorilor la Muzeul Memorialului Păcii a crescut cu 16,4% în 2016, ajungînd la 1,74 milioane.

(Editor M. Jantovan)