ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cîntăreaţa de muzică uşoară Sofia Rotaru își sărbătorește ziua de naștere

12:04 | 07.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 aug. /MOLDPRES/. Cîntăreaţa de muzică uşoară Sofia Rotaru, Artistă a Poporului din R. Moldova, Artistă a Poporului din Ucraina, deţinătoare a Ordinului Republicii Moldova, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

Sofia Rotaru s-a născut la 7 august 1947 în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina, a doua într-o familie de șase copii. 

În 1974, a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău. A fost solistă a Filarmonicii din Cernăuţi şi a Filarmonicii din Ialta. A colaborat cu trupa de balet modern din Lvov „Akverios”. Cîntă în limbile română, ucraineană şi rusă. 

Sofia Rotaru a realizat numeroase înregistrări audio la Casa de discuri „Melodia” din Moscova. A întreprins mai multe turnee artistice în Germania, Finlanda, SUA, Franţa, Israel, România, Rusia şi în alte ţări.  

În 1968 a luat medalia de aur la festivalul mondial al tineretului şi studenţilor din Sofia, Bulgaria, în 1973 – premiul I la Festivalul „Orfeul de aur” din Burgas (Bulgaria), în 1975 – premiul II la Festivalul de muzică uşoară de la Sopot (Polonia) şi în 1976 - premiul „Ostrovski”. În 2000, a fost numită „cîntăreaţa secolului XX”.

Sofia Rotaru este interpreta imnului oraşului Chişinău „Oraşul meu alb”, compus de Eugen Doga, pe versurile lui Gheorghe Vodă. În 2013, i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17006042

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!