ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul de stat american a avut o întrevedere cu președintele filipinez

08:50 | 08.08.2017 Categorie: Externe

Manila, 8 aug. /MOLDPRES/. Secretarul de stat american Rex Tillerson s-a întîlnit luni, la Manila, cu ocazia unui forum regional al ASEAN, cu președintele filipinez Rodrigo Duterte, ignorînd preocupările legate de controversatul 'război împotriva drogurilor' dus de acesta de la venirea sa la putere, în primăvara anului 2016, relatează AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Cei doi oficiali au ignorat întrebările jurnaliștilor privind drepturile omului, Duterte limitîndu-se să declare că subiectul nu a fost discutat.

Washingtonul a ales în cele din urmă să nu-și ofenseze aliatul de lungă durată pentru a evita să-l împingă în brațele Chinei, rivala SUA în regiune. SUA susțin de asemenea Manila în campania sa de recucerire a unei regiuni din sudul țării ocupate de militanți care susțin că aparțin grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Săptămîna trecută, înainte de vizita secretarului de stat american la Manila pentru convorbiri cu omologii săi în cadrul unui forum regional privind securitatea și diplomația, responsabili americani au afirmat totuși că Tillerson va aborda problema războiului împotriva drogurilor.

Chiar înaintea întrevederii cu președintele Duterte, Tillerson a negat orice tensiune între cele două țări, preferînd să pună accentul pe 'situația tragică' din orașul Marawi (sud) și pe ajutorul american acordat forțelor filipineze în această regiune.

'Nu văd niciun conflict între ajutorul nostru în această situație și considerațiile noastre despre preocupările privind respectarea drepturilor omului în lupta împotriva drogurilor', le-a declarat Tillerson jurnaliștilor la Manila.

Ales în urmă cu ceva mai mult de un an, Duterte a promis că va elimina zeci de mii de traficanți de droguri pentru ca țara sa să nu ajungă, în opinia sa, un narco-stat. Promisiunea a fost respectată: de la preluarea mandatului de președinte, la 30 iunie 2016, poliția a ucis aproape 3.400 de persoane în lupta împotriva traficului cu stupefiante, notează AFP.

(Editor M. Jantovan)