ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Washington se va desfășura o reuniune SUA-Japonia, pe fondul amenințării nord-coreene

09:06 | 08.08.2017 Categorie: Externe

Washington, 8 aug. /MOLDPRES/. Statele Unite ale Americii și Japonia vor avea o reuniune la nivel ministerial pe probleme de securitate, pe 17 august, la Washington, pe fondul încercării SUA de a înăspri presiunea internațională în scopul stăvilirii ambițiilor nucleare ale Coreii de Nord, transmite MOLDPRES cu referire la AGERPRES și AFP. 

Rex Tillerson și James Mattis, secretarul american de Stat și ministrul Apărării, îi vor primi pe omologii lor japonezi, Taro Kono și Itsunori Onodera, ambii proaspăt numiți în funcție, a anunțat luni Departamentul de Stat.

Reuniunea se va concentra pe "maniera prin care Statele Unite și Japonia își pot coordona răspunsul la evoluțiile de securitate la nivel regional și pe întărirea cooperării lor bilaterale în materie de securitate și apărare", a adăugat aceeași instituție, într-un comunicat. Miniștrii se vor apleca de asemenea asupra "evoluției constante a prezenței militare americane în Japonia".

Washington și Tokyo împărtășesc aceeași temere, de a vedea Coreea de Nord dotată cu arma nucleară, notează AFP. Într-o convorbire telefonică purtată la sfîrșitul lunii iulie, după un nou tir nord-coreean cu rachetă intercontinentală, președintele american, Donald Trump, și prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, au apreciat că Phenianul "reprezintă o amenințare directă, serioasă și crescîndă pentru Statele Unite, Japonia", dar și pentru Coreea de Sud și alte țări din regiune.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sîmbătă în unanimitate o rezoluție care întărește sensibil sancțiunile deja impuse Coreii de Nord. Dacă această rezoluție este respectată, ea ar urma să priveze Phenianul de venituri anuale estimate la un miliard de dolari.

(Editor M. Jantovan)