ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opozantul rus Serghei Udalțov a fost eliberat din închisoare

13:25 | 08.08.2017 Categorie: Externe

Moscova, 8 aug. /MOLDPRES/. Opozantul rus de extremă stînga Serghei Udalțov a fost eliberat marți după ce a ispășit o pedeapsă de patru ani și jumătate de închisoare pentru organizarea de 'tulburări masive' în timpul protestelor împotriva lui Vladimir Putin în iarna 2011-2012, relatează AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

'Serghei Udalțov a fost eliberat în urmă cu jumătate de oră. El dorește să va salute și vă mulțumește pentru sprijinul acordat', a scris pe Facebook soția sa, Anastasia Udalțova.

Eliberarea opozantului rus era așteptată miercuri însă el a fost eliberat marți.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a salutat pe Twitter eliberarea lui Udalțov, denunțînd în același timp condamnarea sa ca fiind una fabricată și motivată politic.

Serghei Udalțov și unul dintre apropiații săi, Leonid Razvogeaev, au fost condamnați în iulie 2014 pentru organizarea de 'tulburări masive' pe 6 mai 2012, în ajunul învestirii lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat prezidențial.

O anchetă în legătură cu cei doi bărbați a fost deschisă după difuzarea unui film de către postul de televiziune NTV apropiat Kremlinului, în care se afirma, pe baza imaginilor filmate cu o cameră ascunsă și de origine neprecizată, că opozanți, între care și Udalțov, se pregăteau să răstoarne guvernul prin forță.

Serghei Udalțov a fost unul dintre liderii opoziției în timpul amplelor demonstrații organizate în iarna 2011-2012 la Moscova împotriva Kremlinului. Formațiunea sa, Frontul Stîngii, a reprezentat flancul stîng al mișcării de protest în timpul căreia au avut loc ciocniri între manifestanți și poliție.

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!