ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională va examina dacă Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcție în mod legal

16:34 | 08.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 8 aug. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională (CCM) urmează să examineze dacă primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost suspendat temporar din funcție în baza temeiurilor legale. Decizia a fost luată astăzi de către magistrații Curții de Apel în urma unei sesizări depuse de avocații edilului, informează MOLDPRES.

Procurorul de caz a specificat că magistrații urmau să examineze azi recursul apărării privind suspendarea din funcție a primarului general, Dorin Chirtoacă. „Pînă la examinarea recursului, partea apărării a înaintat o cerere prin care s-a solicitat ridicarea excepției de neconstituționalitate. Astfel, cererea a fost admisă parțial, iar sesizarea apărării a fost expediată la Curtea Constituțională. Ceea ce ține de cererea privind anularea încheierii, prin care s-a decis suspendarea primarului din funcție, aceasta a fost respinsă. Deci, dumnealui rămîne suspendat din funcție”, a spus procurorul.

Edilul capitalei a fost prezent la ședința Curții de Apel. Dorin Chirtoacă a declarat că, în mod direct, Codul de procedură penală nu prevede faptul prin care acesta ar putea fi suspendat din funcția în care a fost ales de către cetățeni. „Este o eroare în procesul penal, de aceea subiectul va fi examinat de către Curtea Constituțională”, a menționat Chirtoacă.

Tatiana Iovu, avocata edilului, a precizat că dacă CCM va decide că primarul general a fost suspendat din funcție în mod ilegal, atunci cu decizia Judecătoriei Buiucani se va reveni în instanță. „Curtea de Apel va remite sesizarea către CCM, ulterior va fi numită ședința unde ne vom expune privind această sesizare”, a remarcat Iovu.

Procurorul de caz a declarat anterior că „suspendarea provizorie este necesară întrucît urmează a fi audiați mai mulți martori, care se află în strînsă legătură cu primarul capitalei, astfel că există riscul ca persoanele respective să fie influențate”.

Dorin Chirtoacă a fost reţinut la finele lunii mai de procurorii anticorupţie şi ofițerii Centrului Național Anticorupție, fiind bănuit de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!