ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană investighează dacă Belgia a informat tardiv despre contaminarea cu fipronil

19:35 | 08.08.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 8 aug. /MOLDPRES/. Comisia Europeană (CE) a deschis marți o investigație pentru a elucida dacă Belgia a informat tardiv organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil, un insecticid a cărui utilizare este interzisă în UE pentru produsele de origine animală destinate consumului uman, transmite agenția EFE, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

''O investigație este în desfășurare pentru a stabili cu precizie cînd au aflat autoritățile belgiene'' despre această contaminare, a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvînt a Comisiei Europene.

Ea a amintit că statele UE au ''obligația legală de a notifica în sistemul de alertă rapidă al CE imediat ce au cunoștință despre o amenințare la adresa sănătății oamenilor'', iar dacă nu fac acest lucru, atunci încalcă normele comunitare.

Contaminarea cu fipronil a fost constatată săptămîna trecută în Olanda, unde milioane de ouă au fost retrase de la comercializare. Sîmbătă, Agenția federală belgiană pentru securitatea lanțului alimentar (Afska) a recunoscut că știa din luna iunie că există o ''problemă cu fipronilul în sectorul avicol'', dar Belgia a informat țările vecine printr-un sistem de alertă european abia la 20 iulie. Afska a explicat această discreție prin faptul că a vrut să respecte ''secretul anchetei''.

Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chick Friends a folosit această substanță destinată eliminării păduchilor și pe care a achiziționat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantități mari de fipronil din România.

Între timp, scandalul s-a extins din Belgia și Olanda către alte state europene, respectiv Franța, Germania, Marea Britanie, Elveția și Suedia, unde milioane de ouă achiziționate din Olanda au fost de asemenea retrase de la comercializare.

(Editor M. Jantovan)

img17006074

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!